Het Familievarken als landelijk nieuws, deze zomer was het zo ver. Terwijl de zomerse temperaturen buiten flink opliepen, bracht de filmploeg van de NOS een dag door in de gekoelde familiestal om meerdere TV-items te maken. Op het landelijke acht uur journaal legden Boer Ivo Bekkers en Inonge Riemert, varkensexpert van de Wageningen Universiteit, de unieke kenmerken van de Familiestal nog eens haarfijn uit.
Het team van het Jeugdjournaal had de dochters van directeur Frank Wind weten te strikken om voor de camera over de kleine biggen te vertellen. Vooral Maeron doet dat vol overgave.

Adviezen

De uitzendingen hebben heel wat teweeg gebracht. Er kwamen meerdere reacties bij ons binnen. Dat waren steunbetuigingen maar ook nuttige adviezen. Uiteindelijk zijn twee varkens-kenners een middag in de stal geweest om mee te denken over mogelijke verbeteringen. Voor het sturen van het toiletgedrag van de zwijnen in combinatie met de wroetbare zandvloer, lopen er momenteel meerdere proeven. Samen met de kenners hebben we ons gebogen over de luchtstromen van de ventilatie en een duidelijker afbakening van de verschillende functie-gebieden per hok.

 

Jeugdjounaal over het Familievarken

Het jeugdjournaal doet verslag van het Familievarken

Bekijk het item van de NOS

Uitzending Jeugdjournaal

(druk na het openen van de videoplayer op 4 om naar het item te gaan, of scroll naar 8:05)