Er staat weer een nieuwe generatie biggen aan te komen. Voor boer Ivo en het team van het Familievarken is dit een spannende tijd. We geven de moederdieren namelijk alle ruimte om de jonkies op een zo natuurlijk mogelijke manier ter wereld te brengen.

Eigen nest

De aanstaande moeders leven nu met z’n vieren in een ruimte waar ze alle vier een eigen nest kunnen maken. Voor die nesten zijn vier aparte ’kraamkamertjes’ gemaakt waar de zeugen zich kunnen afzonderen. Het stro mogen ze er zelf naartoe brengen en dat zullen ze ook zeker doen.

Een van de zeugen

Meekijken

Op privacy zullen de jonge gezinnen wat moeten inleveren. In elke kraamsuite hangt namelijk een camera zodat wij kunnen meekijken bij de bevalling en in de dagen erna. Die camera’s zijn voor ons om het gedrag van zeug en biggen nauwkeurig te bestuderen. Zo kunnen we de kraamkamers keer op keer verbeteren.

Warm en tevreden

Voor de biggetjes gaat het in de eerste dagen van hun leven vooral om twee dingen. Genoeg drinken en warm blijven. Maar het is ook een gevaarlijke tijd voor de kleintjes. Bij varkens zijn de pasgeboren jongen erg klein vergeleken bij de flinke omvang van de moederdieren. Als moeder ergens gaat liggen moeten ze maken dat ze wegkomen en niet onder het logge moederlijf komen. Dat gaat meestal wel goed maar we hebben gezien dat de biggetjes daarvoor wel in goede conditie moeten zijn. Dat betekent een volle maag een warm lijfje. Drinken doen de biggen zelf. Om op temperatuur te blijven helpen we ze een beetje. In elk hok is een apart kamertje gemaakt met een houten vloer en warme lamp.

 

Voorlopig wachten we rustig af, in de blije verwachting dat we straks weer een stal vol jong leven hebben.