Skip to main content

U heeft een vraag

Gaan Familievarkens écht naar het toilet?

Ja, varkens zijn van nature zindelijk, daarom waren varkens de eerste dieren die door mensen in huis werden genomen. Ze moeten wel even leren waar ze hun behoefte moeten doen zodat alle varkens het op dezelfde plek doen. Net als mensen dat doen.

Jullie zeggen dat Familievarkens gelukkiger zijn, hoe weten jullie dat?

Daar is onderzoek naar gedaan. Onderzoeker Inonge Reimert van de Wageningen Universiteit bestudeert al jaren het gedrag van varkens. Door bijvoorbeeld de varkens te filmen heeft zij ontdekt dat varkens anders kijken als ze blij zijn dan als ze stress hebben. Wij kunnen door op regelmatige momenten foto’s te maken van de varkens aan hun gezicht zien of ze gelukkig zijn. Eigenlijk ook precies zoals bij mensen.

Zijn Familievarkens biologische varkens?

Nee. Familievarkens zijn geen gewone varkens én geen biologische varkens. Ze zijn moderne varkens. Ze leven op de meest natuurlijke manier in een stal, maar gaan niet naar buiten, simpelweg omdat ze daardoor minder bevattelijk zijn voor ziekten die door de lucht komen aanwaaien.

Is Familievarkensvlees lekkerder dan ander varkensvlees?

Over smaak valt uiteraard niet te twisten, maar we weten dat stress een nadelige invloed op de kwaliteit en smaak van het vlees heeft. In de Familievarkensstal hebben de varkens aantoonbaar vele malen minder stress, dat heeft positieve gevolgen voor de kwaliteit én de smaak. En als je weet dat het varken waarvan je het vlees eet gelukkig is geweest tijdens het leven smaakt ook lekkerder tussen je oren, toch?

Krijgen Familievarkens antibiotica?

Mocht het ooit nodig zijn om dat ze onverhoopt ziek worden krijgen Familievarkens antibiotica. Alleen heeft onderzoek uitgewezen dat Familievarkens bijna nooit ziek zijn omdat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen en geen stress meer hebben, daardoor hebben ze een hele hoge natuurlijke weerstand.

Waar kan ik Familievarkensvlees kopen?

Het vlees van de familievarkens uit de familievarkensstal zal medio volgend jaar online te koop zijn. Op kortere termijn willen we dat het vlees via de lokale slagerij en supermarkt te koop is en op langere termijn ook bij de bekende supermarkten. Als je interesse hebt om ook een verkooppunt te worden neem dan gerust contact met ons op via contact@hetfamilievarken.nl.

Kan ik meedoen?

Ja, heel graag zelfs! Als vriend van Het Familievarken kun je ons enorm helpen door ons verhaal te delen, over ons te twitteren en onze Facebook pagina www.facebook.com/Familievarkenstal te liken.

Waar is het vlees te proeven?

Het Familievarkensvlees is medio volgend jaar te proeven door het te bestellen via diverse kanalen (onze website, lokale restaurants, supermarkten en slagerijen). Ook staan we volgend jaar de hele maand juli in het kader van WeAreFood 2018 (www.wearefood.nl) met onze speciale Familievarken Foodtruck op diverse FoodFestivals. De locaties worden voor juli 2018 op onder andere onze Facebookpagina gecommuniceerd.

Waarom stinkt het niet in familiestal?

In de meeste klassieke stallen is er een put onder de stal gebouwd. Als een varken poept of plast, komt dit in de put en wordt het hok schoon gehouden. De ammoniak kan wel uit de put omhoog komen en dit veroorzaakt stank. De laatste jaren wordt er door de varkenshouderij veel geïnvesteerd in het reduceren van deze ammoniak door bijvoorbeeld maar een klein gedeelte van het hok boven het rooster te bouwen, de mest snel weg te halen en vooral goed te ventileren. Ook wordt de lucht die de stal uitgaat gereinigd van geur en ammoniak. Dit is een goede ontwikkeling, maar we noemen dit 'end of pipe' oplossingen. De familiestal is daarentegen de eerste stal waarin de bron van het probleem aangepakt wordt door de stal niet meer boven een put te bouwen. Hiervoor moeten de varkens wel naar het toilet gaan natuurlijk, anders wordt het een zooitje. In de familiestal is alles zo ingericht dat we dit voor elkaar krijgen!

Niet gevonden waar u naar opzoek was?